7 najfajniejszych książek kulinarnych w ostatnich latach.

Ocena:
0.00/0

Gotowanie kojarzy Ci się z trudnymi do przygotowania posiłkami? To wcale nie musi być prawdą! Dzięki najnowszym pozycjom książkowym uświadomisz sobie, że gotowanie może być łatwe i przyjemne. Zadbali o to autorzy książek kulinarnych, którzy w swoich pozycjach zawarli różnorodne potrawy. Znajdziemy tam zarówno opcje wege, jak i pozostałe posiłki, których przygotowanie nie powinno stanowić problemu dla początkujących miłośników kuchni.

Wege. Łatwe i smaczne dania dla każdego autorstwa Jamie Oliver

Jeden z najsławniejszych kucharzy oraz propagator zdrowego i odpowiedzialnego odżywiania, tym razem koncentruje się na potrawach bez mięsa. Jamie Oliver stawia na potrawy proste, ale rozmaite, do których czerpał inspiracje z całego świata. Ta książka może przekonać niejedną osobę do wcielenia większej ilości warzyw do diety bądź całkowitego przejścia na dietę wege. Polecamy!

Jadłonomia po polsku autorstwa Marty Dymek

Jeszcze raz bez mięsa, tym razem w opcji wegańskiej. „Jadłonomia“, to aktualnie trzecia książka autorki, która ukazuje Polakom magię diety wyłącznie roślinnej. Potrawy zaskakują bogactwem smaku oraz aromatu, jak również mogą z powodzeniem mieć zastosowanie jako zamienniki typowych, lubianych potraw. Książka ma sześć działów, które odpowiadają porom roku (wraz z przedzimiem i przedwiosną), dzięki czemu można wykorzystać produkty sezonowe do każdego dania, od śniadań, aż po kolację i deser.

Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy autorstwa Malwiny Bareła

Bento, to japońskie pudełko z pożywieniem na wynos, które właściwie skomponowane jest pyszne, zdrowe i różnorodne. Kolejny raz poznajemy olbrzymie możliwości bento. Można je szykować bardzo szybko, zastosować resztki z lodówki i mieć świetne posiłki na cały dzień stale pod ręką! Malwina Bareła tłumaczy, że lunchbox może nasycać kubki smakowe oraz oczy, nie potrzebując dużych nakładów finansowych. Potrawy są inspirowane nie tylko Azją, skąd wywodzi się bento, ale także kuchnią międzynarodową i pozwala zastosować lokalne, sezonowe składniki.

Portugalia do zjedzenia – Bartek Kieżun

Kulinarna podróż dookoła świata zaprowadziła Bartka Kieżuna oraz jego czytelników na zachód Europy, do Portugalii. Nie jest to gastronomia dobrze znana Polakom, z tej przyczyny tym bardziej interesująca jest ta książka. Poza przepisami na cudowne, tradycyjne dania, książka wymienia niemało pożytecznych wskazówek oraz opowieści. Z pewnością wielu czytelników nie tylko nabierze chrapkę na portugalskie potrawy, ale również na wycieczkę do tego pięknego państwa.

Naturalnie i zdrowo – Sarah Britton

Kolejna wegetariańska książka? Naturalnie! Cały kulinarny świat spokojnie skłania się ku rezygnacji z konsumpcji mięsa – jest to zdrowy oraz ekologiczny nurt. Tak jak w tej pozycji, w której znajdziemy 100 inspirujących receptur z zastosowaniem ziaren, warzyw oraz owoców. Komponenty do dań są łatwo dostępne, a przyrządzenie potraw nie wymaga dużych trudności. Możliwości jest niemało, przepisy dotyczą przystawek, sałatek, zup i dań głównych oraz dodatków.

Prosto – YotamOttolenghi

Ogromny wybór przepisów, wśród których każdy znajdzie dla siebie coś smacznego, bez względu na upodobania. Ta książka, to kolekcja przyjemnych i interesujących przepisów, które zdecydowanie powinno się przetestować! Autor stawia na to, żeby każde z jego dań potrzebowało minimalnej dawki trudu, a jedzenie było po prostu zachwycające.

Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata – Paola Gavin

Kuchnia żydowska jest znana ze swojej rozmaitości, bogactwa komponentów oraz niecodziennego połączenia smaków. Ciekawostką i zaskoczeniem może być to, że kuchnia ta świetnie nadaje się dla wegetarian. Znajdziemy w niej takie dania jak: gulasze warzywne, słone wypieki, sałatki i inne. W kuchni tej zabronione jest łączenie niektórych składników, dzięki czemu jest ona wręcz stworzona dla ludzi, którzy stosują w swojej diecie produkty pochodzenia roślinnego. 

Informacje:
Oceń artykuł:

0Komentarze

Brak komentarzy